De Fotograaf

Hi! Mijn naam is Iris. Ik ben 30 jaar, 3, jaar getrouwd en nog niet zo lang moeder van twee prachtige kindjes (eentje van 1,5 jaar en eentje geboren op 20 augustus jl.). Naast dat ik dagelijks bezig ben met het zorgen voor deze schatjes, vind ik het ook erg belangrijk dat je je eigen dromen achterna gaat. Daarom heb ik voor fotografie gekozen.

Mijn passie voor fotografie

Ik heb een enorme passie voor fotografie. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik gefascineerd ben door foto’s en het maken van foto’s. Ik weet zeker dat de grote houten kast in mijn ouderlijk huis hier een bijdrage aan geleverd heeft. Onder deze grote houten kast zat namelijk een grote la, vol met foto’s en alles lag door elkaar. Foto’s van vakanties, foto’s van mijn zusje en ik, foto’s van de jeugd van mijn ouders, etc. Het was altijd erg leuk om deze la open te trekken, er een stapeltje foto’s uit te halen en herinneringen op te halen. En dat is nu precies wat foto’s zo mooi maken. Het stevige stukje papier is namelijk niet alleen een stukje papier, maar er schuilt vaak een heel verhaal achter. Een herinnering, een belevenis, een stukje persoonlijke geschiedenis.

Ik weet nog goed dat ik op schoolkamp naar Ameland ging. Ik zat in groep 8 en ik kreeg van mijn ouders een wegwerpcameraatje mee. Hoe geweldig was dat! Je kon met het cameraatje 21 foto’s maken en het ontwikkelen van de foto’s was niet heel goedkoop. Ik was daarom kritisch met wat ik op de foto wilde zetten en deed mijn uiterste best om datgene dat ik wilde fotograferen zo goed mogelijk in beeld te brengen. Eenmaal terug van het schoolkamp wilde ik natuurlijk zo snel mogelijk de foto’s zien en laten zien aan mijn ouders. Alles wat ik beleefd had in deze 3 dagen had ik gefotografeerd en dat moest ik laten zien. Helaas had je toen wat geduld nodig voordat de foto’s ontwikkeld waren.

Tegenwoordig zijn er (volgens mij) geen wegwerpcamera’s meer. Het is ook niet meer nodig, want we hebben allemaal een telefoon met vaak een hele goede camera. Je hebt nu niet meer dat je maar 21 foto’s kan maken, maar in plaats daarvan maken we vaak van één foto-moment meerdere foto’s. Ideaal! Natuurlijk was het geweldig om met een wegwerpcamera foto’s te maken en ze zelf te laten ontwikkelen, maar het is eigenlijk nog veel leuker en gemakkelijk dat je nu op ieder moment een paar foto’s kan schieten.

Mijn andere hobby’s

Naast fotografie vind ik het ook erg leuk om mijn creativiteit te uiten op andere manieren. Zo kan ik uren met mijn interieur bezig zijn, vind ik het erg leuk om lekkere dingen te bakken en ben ik op Pinterest vaak opzoek naar toffe “Do it yourselfs”. Daarnaast kan ik mij ook erg goed vermaken achter mijn computer met het maken van collages, het bewerken van foto’s en het maken van websites. Kortom, ik vind het heerlijk om “mooie dingen te maken”.

Wat voor fotograaf ben ik

Het liefst wil ik iedere dag wel iets vastleggen. Het mooie aan foto’s is namelijk dat ze blijvend zijn. Je kan terug gaan naar het moment waarop de foto gemaakt werd en het gevoel krijgen dat je toen had.

Ik ben geen fotograaf die allerlei opleidingen gevolgd heeft en enorm veel verstand heeft van de instellingen en mogelijkheden van een camera, maar ik richt mij liever op het vastleggen van emoties en licht. Ik ben er namelijk van overtuigd dat emotie de foto dierbaar maakt. Ik leg graag het echte moment vast en ik ontwijk het liefst “gemaakte” momenten. Niet die lach die opgezet wordt, maar juist de spontane lach waarbij ook je ogen gaan stralen. Lichte foto’s die mooie, zachte kleuren hebben, maken mij blij. En hopelijk jou ook!